Vis indhold om
Danmark
Vis indhold om

Lokale praktiske forhold

Nationale helligdage

De officielle fridage i Danmark knytter sig til Folkekirkens helligdage: Påske, Store Bededag, Kristi Himmelfart, Pinse, Jul, Nytår. Nogle datoer ligger fast i kalenderen fra år til år, mens andre varierer.

Faste datoer:
1. januar - Nytårsdag
25. december – Første juledag
26. december – Anden juledag

Varierende datoer:
Skærtorsdag
Langfredag
Påskedag
2. påskedag
Store Bededag
Kristi Himmelfartsdag
Pinsedag
2. Pinsedag

På Borger.dk kan du orientere dig om årets aktuelle helligdage.

Desuden holder nogle lønansatte en hel eller halv fridag på arbejdernes kampdag 1. maj og grundlovsdag 5. juni, men der er ingen automatisk ret til fridag eller officielle retningslinjer for disse dage. Det er op til den enkelte arbejdsplads at beslutte.

Åbningstider

Siden 1. oktober 2012 er der ingen officiel lukkelov i Danmark. Butikkerne har ret til selv at bestemme hvornår og hvor meget, de holder åbent. Dog er større butikker med en årlig omsætning på over 32,2 mio. kr. pålagt at holde lukket på på helligdage, grundlovsdag 5. juni, juleaftensdag og nytårsaftensdag efter kl. 15:00.

Supermarkeder og indkøbscentre holder gerne åbent fra ca. kl. 8-20 eller 22 på hverdage og ca. kl. 8-16 i weekenderne. Specialbutikker har typisk åbent ca. kl. 10-18 på hverdage og kl. 10-14 eller 16 på lørdage med lukket om søndagen, men der er ingen regler herfor. Der findes desuden døgnåbne kiosker, tankstationer og fødevarebutikker, særligt i de større byer. Du kan downloade smartphone app’en ’Hvad har åbent nu?’ og hurtigt finde frem til åbne butikker i det område, du befinder sig i. App’en findes både til iPhone, Android og Windows Phone.

Bankerne holder generelt åbent kl. 10-16 på hverdage, med udvidet åbningstid om torsdagen kl. 10-17:30. Nogle af bankernes udendørs kontantautomater har døgnåbent, mens andre har åbent kl. 6-22.

Restauranter, caféer og fastfood-steder har meget varierende åbningstider, og det kan være svært at danne sig et overblik.

Der er hjælp at hente til et par af de større byer på denne hjemmeside. 

Ellers kan du som tommelfingerregel gå ud fra, at de fleste køkkener (bortset fra fastfood) lukker omkring kl. 22.

Parkeringsregler

Det kan være en jungle at finde rundt i de gældende regler for parkering. I de større danske byer er der som udgangspunkt betalingsparkering i hele centrumområdet.

Du kan finde information om lokale parkeringsregler her - men hold dig altid også orienteret om særskiltning, parkering på privat område og færdselslovens generelle bestemmelser.

Der gælder også særlige regler for parkering i lufthavne, som man kan orientere sig om her.

Kilde: FDM 

Om kompas1      Kontakt os      Downloads