Pengeoverførsel til udlandet

Ved samarbejde med udenlandske partnere og spillesteder i forbindelse med co-produktion eller turné er det jo ofte nødvendigt at overføre penge til og fra udlandet. Her er en lille guide til, hvordan man nemmest gør det.

Bankoverførsel 

Den letteste og billigste løsning er at overføre penge via sin egen netbank, men du vil også typisk kunne få din bank til at ekspedere overførslen for dig. Det er generelt væsentligt dyrere i gebyrer at foretage overførslen via bankens filialer end via netbank. Uanset, om du anvender netbank eller ej, har du brug for en række oplysninger om modtageren og modtagerens bank:

  • Navn og adresse
  • SWIFT-adresse eller evt. BIC (Bank Identifier Code) – modtagerbankens internationale ID
  • IBAN-nummer
  • Modtagerbankens adresse
  • Evt. modtagerlandets nationale clearingkode (ved overførsler til nogle lande uden for Europa)

Omkostningerne ved overførsel via netbank kan enten deles (SHA) eller afholdes af afsenderen (OUR). Det er dyrere at lave OUR-overførsler, da det kræver mere håndtering hos både afsender- og modtagerbanken. Omkostninger og vilkår varierer meget fra bank til bank, så her skal man sætte sig ind i både egen og modtagers banks regler for udlandstransaktioner.

Vær også opmærksom på, at renteberegningen kan ske forskudt i forhold til, hvornår banken modtager pengene, og om det er på en arbejdsdag eller ej. Ved udbetalinger sker renteberegningen fra, når banken hæver pengene på din konto.

Overførsler inden for EU-/EØS-lande følger generelt samme transaktionsprocedure, hvor man skal oplyse SWIFT-adresse og IBAN-nummer. Betalinger i EØS-valutaer til lande i EØS er reguleret af Betalingstjenesteloven og overføres mellem bankerne i Euro. Transaktionstiden er væsentligt hurtigere ved overførsler inden for EØS, og i dag er der typisk ikke forskel på, hvor lang tid det tager at lave en overførsel på tværs af to EØS-lande og mellem to danske bankkonti. Begge typer overførsler afvikles typisk inden for en bankdag.

Link til interaktivt kort over Europa, EU- og EØS-lande 

Ved overførsler til lande uden for Europa, eller hvis det er nødvendigt at overføre i en anden valuta end Euro, kræver bankerne nogle gange andre oplysninger om modtageren, og det tager typisk 2-3 arbejdsdage at lave en overførsel. En del lande uden for Europa (bl.a. USA) anvender ikke SWIFT/BIC, og her skal man bruge forskellige former for nationale clearingkoder. Tjek dette hos modtagerbanken i det pågældende land.

Ved modtagelse af overførsler fra udlandet skal du omvendt være opmærksom på at skaffe og videregive dine egne oplysninger, SWIFT/BIC og IBAN. Typisk deler man omkostningerne ved overførslen, så husk også at regne det med i aftalen og budgettet.

Overførsel via andre metoder

Overførsel via egen bank er den billigste metode, men hvis det skal gå hurtigt kan man bruge et af de firmaer, der udbyder pengeoverførselstjenester, fx Western Union Money Transfer, som er verdensomspændende og kan overføre penge mellem alle verdens lande inden for en time. Disse firmaer tilbyder også både online tjenester og overførsel via fysiske agenter, samt overførsel direkte til modtagers bankkonto. Almindeligvis skal modtageren dog afhente beløbet kontant hos serviceudbyderen.


 

Om kompas1      Kontakt os      Downloads